OggiOggi logo


Het is een mitswa, om op een goede manier met de wereld om te gaan. Dat geldt niet alleen voor mensen, maar ook voor dieren. Dat heet ahavat habriot, liefde voor de schepping. Deze mitswa gaat niet alleen over dieren, maar ook over bomen en planten.


De belangrijkste regels:


Zorg goed voor je dier(en)

Voer eerst je dier(en), voordat je zelf gaat eten

Laat een groot en een klein dier niet samen een zware kar trekken

Dieren die werken hebben net als jijzelf recht op rust op sjabbat

Jaag eerst de moedervogel weg, voordat je de eieren uit het nest pakt

Beschadig geen bomen en planten


Verhaal: Het avontuur van Motek

De buren hebben een hondje. Hij is bruin met lichte vlekken en heel erg lief en speels. De naam Motek, schatje, past dan ook perfect bij hem.

 Vanmorgen is Motek ontsnapt toen het tuinhek even open stond. De buren hebben overal gezocht en geroepen, maar nergens een spoor van het hondje. Vooral buurjongen Dani is heel verdrietig. Hij zorgt altijd voor Motek en is bang dat hij zijn vriendje nooit meer zal zien... Maar gelukkig ben jij daar, met een super goed plan om het hondje gauw te vinden!


Hoe kwam Motek weer veilig thuis?

Mail je verhaal naar jeled@nik.nl


JELED OPDRACHT

Teken of download een dier dat jij graag zou willen hebben (dat hoeft geen ‘gewoon’ huisdier te zijn, een fantasiebeest mag ook). Schrijf of teken op het werkblad wat je nodig hebt om op een goede manier voor het dier te zorgen. Wat eet het dier? Waar slaapt het? Hoe heet het? Wat voor speeltje past het beste bij dit dier? Meer over mitswot

Mitswot, wat betekent dat?

Verloren? Gevonden!

Heb je het al gehoord?

Van harte beterschap!

Lieve papa, lieve mama

Welkom in ons huis

Wij en de wereld

Geef met gulle hand

Wat is de belangrijkste mitswa?