OggiOggi logo


Een goed en zoet jaar

Een nieuw jaar is een goed moment om even stil te staan. Hoe zijn we in het afgelopen jaar omgegaan met onze medemensen en met de wereld? Bij Rosj Hasjana horen symbolen die daar aan herinneren, zoals zoete appeltjes met honing, ronde challes, een granaatappel of een vijg en de sjofar


Appeltjes met honing

Op Rosj Hasjana eten we een stukje zoete appel met honing. We hopen dat het nieuwe joodse jaar net zo zoet zal zijn als de appel en de honing bij elkaar en dat we heel veel goede daden zullen doen.


Ronde challes

De challes, de speciale broden voor sjabbat en joodse feestdagen, zijn op Rosj Hasjana rond en zoet. Het is een gewoonte om zoete gerechten te eten, bijvoorbeeld Honingcake of Tzimmes (zoete wortels)


Granaatappel

Bij de tweede dag van Rosj Hasjana hoort een 'nieuwe' vrucht. Dat is een vrucht die je al een tijdje niet meer gegeten hebt. Veel mensen nemen daarvoor een granaatappel of een vijg, omdat die bij de zeven bijzondere vruchten van het land Israƫl horen. Bovendien hebben granaatappels en vijgen een heleboel pitjes. Die symboliseren alle goede dingen die we van plan zijn om in het nieuwe jaar voor andere mensen en de wereld te doen.


Meer over Rosj Hasjana

wat is Rosj Hasjana?

sjofar

sjoeldienst

knutsels

spelletjes

liedjes