JELED logo


Hoera, de bomen zijn jarig!

Toe Bisjvat - 17 januari 2022


Toe Bisjvat is een klein en vrij onbekend feest. Het valt in de maand januari of februari, dus in de winter. Maar ergste kou is dan in Israël alweer voorbij. Overal zie je bomen met mooie roze of witte bloesems. Dat zijn de amandelbomen, die al heel vroeg in bloei staan. Dat vieren we met een speciaal feest, de verjaardag van de bomen.


Verjaardag voor bomen?

Toe Bisjvat heeft te maken met een voorschrift uit de Tora, namelijk de eerste drie jaar de vruchten van een boom niet eten. (Wajikra 19:23-24). Omdat het ingewikkeld is om voor elke boom apart bij te houden wanneer die geplant is, is er één speciale dag, waarop alle bomen tegelijk één jaar ouder worden. Dat is Toe Bisjvat, de vijftiende dag van de maand Sjewat. Omdat rond deze tijd de eerste bomen wakker worden uit hun winterslaap en bloesems krijgen, is deze dag gekozen als de verjaardag voor alle bomen.


Toe Bisjvat vieren

Een leuke gewoonte is om op Toe Bisjvat allerlei verschillende vruchten te eten, het liefst heel bijzondere. Ga maar kijken in de supermarkt of bij de groenteman welke vruchten je vinden. Misschien vind je ook wel een of meer van de zeven bijzondere vruchten van Israël.


Heb jij een heel bijzondere vrucht gevonden voor Toe Bisjvat? Vertel het JELED


Meer over Toe Bisjvat

7 bijzondere vruchten

knutsels

spelletjes

liedjes