OggiOggi logo


Sefer Sjemot

Het tweede boek van de Tora gaat over hoogtepunten uit de joodse geschiedenis. Het boek begint in Egypte, waar joden als slaven moesten werken voor de farao. Ze willen daar weg, maar farao laat ze pas gaan nadat Egypte door allerlei plagen wordt getroffen: kikkers, sprinkhanen, duisternis.... Na de tiende plaag mag het joodse volk onder leiding van Moshe dan eindelijk vertrekken, naar hun eigen land. Onderweg in de woestijn bij de berg Sinaj gebeurt er iets heel bijzonders. Moshe komt de berg af met twee stenen platen. Daarop staan de Tien Geboden. Tien regels, om op een goede manier met elkaar om te gaan.


De Tora is verdeeld in 54 stukken. Zo'n stuk heet in het Hebreeuws sidra of parasja. Iedere week heeft zijn een eigen parasja. De naam daarvan verwijst naar een van de woorden uit het begin van de parasja. De eerste parasja van het boek Sjemot heet dan ook Sjemot.


Sefer Sjemot is verdeeld in elf parasjot. KIik op een parasja om te zien op welke sjabbat deze in sjoel gelezen wordt en voor een kleurplaat, spelletjes, een samenvatting en een werkblad. Oefen tien belangrijke woorden uit elke parasja met Quizlet.


Sjemot

Wa'eera

Bo

Besjalach

Jitro

Misjpatiem

Teroema

Tetsawee

Ki Tisa

Wajakheel

Pekoedee