OggiOggi logo


Rosj Hasjana in sjoel

De speciale gebeden voor Rosj Hasjana staan in een machzor (gebedenboek voor feestdagen). Op de ene bladzijde staat de Hebreeuwse tekst, op de andere de Nederlandse vertaling. De gebeden gaan over het nadenken over jezelf, en de vraag aan God om ons in te schrijven voor een goed jaar. Tijdens de sjoeldienst van Rosj Hasjana hoor je vaak deze drie Hebreeuwse woorden: Tesjoeva, Tefilla en Tsedaka (de drie T’s).

 

תְּשׁוּבָה Tesjoeva

Op Rosj Hasjana kijken we terug op hoe we ons in het afgelopen jaar hebben gedragen. Maar als je alleen maar nadenkt over waar je niet zo tevreden over bent en er verder niets mee doet, gebeurt er niet zo heel veel. Daarom proberen we in de tien dagen tussen Rosj Hasjana en Jom Kippoer zoveel mogelijk goed te maken van wat vorig jaar verkeerd gegaan is tussen ons en onze medemensen. Die dagen hebben een speciale naam: Asèret Jemee Tesjoeva, de tien dagen van Tesjoeva. Tesjoeva betekent: inkeer, terugkeer.

 

תְּפִלָּה Tefilla

Tefilla is 'gebed'. Het bijzondere van joodse gebeden (tefillot) is dat ze meestal in het meervoud staan. Dus niet ik, maar wij! Je zegt de tefillot niet alleen voor jezelf, maar voor iedereen. Een heel bekende tefilla voor Rosj Hasjana is Avinoe Malkeenoe. Dat betekent: Onze Vader, Onze Koning. Klik om Avinoe Malkeenoe te horen.


Iedere zin in Avinoe Malkeenoe is een wens voor het nieuwe jaar:

 

Avinoe, Malkeenoe, houd ziekte, oorlog en hongersnood van ons weg.

Avinoe, Malkeenoe, schenk ons vergiffenis voor onze zonden.

Avinoe, Malkeenoe, schrijf ons in het boek van een gelukkig leven.

Avinoe, Malkeenoe, neem in liefde ons gebed aan.

Avinoe, Malkeenoe, geef ons Uw liefde en verhoor ons, ook al hebben we dat niet verdiend.

 

צְדָקָה Tsedaka

tsedaka heeft te maken met rechtvaardigheid. In de tijd van de Tora was de eigenaar van een stuk grond verplicht een deel van de opbrengst als tsedaka af te staan aan arme mensen. Tegenwoordig geven we tsedaka vooral door middel van geld. Tsedaka is iets waar arme mensen volgens de Tora recht op hebben. Door tsedaka te geven zorg je ervoor dat de wereld een beetje rechtvaardiger wordt.


Een bijzondere vorm van tsedaka is gemiloet chasadiem, het doen van goede daden. Hierbij gaat het niet om geld, maar om behulpzaamheid en vriendelijkheid: zieken bezoeken, ouderen helpen enzovoorts. Er is geen maximum voor gemiloet chasadiem: iedereen moet proberen deze mitswa zo veel mogelijk te doen.


Moge we allemaal worden ingeschreven voor een goed jaar! 


Meer over Rosj Hasjana

wat is Rosj Hasjana?

appel en honing

sjofar

knutsels

spelletjes

liedjes