JELED logo


Een goed en zoet jaar!

Rosj Hasjana - 7 en 8 september 2021


Rosj Hasjana is het joodse nieuwjaarsfeest. In september 2021 begint het jaar 5782 van de joodse jaartelling.

Op Rosj Hasjana wens je elkaar sjana tova, een goed en zoet jaar. Of ketiva we chatima tova, dat je mag worden ingeschreven voor een goed jaar.


Een nieuw jaar is een goed moment om even stil te staan. Hoe zijn we in het afgelopen jaar omgegaan met onze medemensen en met de wereld? Bij Rosj Hasjana horen symbolen die daar aan herinneren, zoals appeltjes met honing, ronde challes, een granaatappel of een vijg en de sjofar


Appeltjes met honing

Aan het begin van de maaltijd krijgt iedereen een stukje zoete appel met honing. We hopen dat het nieuwe joodse jaar net zo zoet zal zijn als de appel en de honing bij elkaar en dat we heel veel goede daden zullen doen.


Ronde challes

De challes, de speciale broden voor sjabbat en joodse feestdagen, zijn op Rosj Hasjana rond en zoet. Het is een gewoonte om zoete gerechten te eten, bijvoorbeeld Honingcake of Tzimmes (zoete wortels)


Granaatappel

Bij de tweede dag van Rosj Hasjana hoort een 'nieuwe' vrucht. Dat is een vrucht die je al een tijdje niet meer gegeten hebt. Veel mensen nemen daarvoor een granaatappel of een vijg, omdat die bij de zeven bijzondere vruchten van het land Israƫl horen. Bovendien hebben granaatappels en vijgen een heleboel pitjes. Die symboliseren alle goede dingen die we van plan zijn om in het nieuwe jaar voor andere mensen en de wereld te doen.


Meer over Rosj Hasjana

sjofar

sjoeldienst

knutsels

spelletjes

liedjes