OggiOggi logo


Bijzondere dagen in de Omer



In de Omertijd zijn veel verdrietige dingen gebeurd. Leerlingen van rabbi Akiva stierven aan een besmettelijke ziekte. Volgens de Talmoed gebeurde dat omdat ze niet met respect met elkaar omgingen. Een grote opstand tegen de Romeinen, onder leiding van Bar Kochba, werd in de omertijd neergeslagen. Veel joden kwamen om het leven tijdens deze strijd.

In de Middeleeuwen zijn veel joodse gemeenten in de omertijd uitgemoord door de kruisvaarders. Ook Jom Hasjoa valt in de omertijd. Daarom is de omer een treurtijd. Dat kun je aan een paar dingen merken:

 

1 In de omertijd zijn er geen choepot (joodse huwelijken)

2 Er worden geen feesten gegeven

3 Het is de gewoonte om niet naar de kapper te gaan.

4 Sommige mannen laten tijdens de omer hun baard staan.

 

Een paar dagen in de Omertijd hebben een bijzondere betekenis. Op sommige dagen denken we aan verdrietige gebeurtenissen. Maar gelukkig zitten er ook dagen tussen die aan iets vrolijks herinneren.

 

Jom Hasjoa – 26 april 2021

Op Jom Hasjoa denken we extra aan de 6 miljoen joden die in de Tweede Wereldoorlog zijn vermoord (waaronder 110.000 joden uit Nederland).

 

Jom Hazikaron – 14 april 2021

Op Jom Hazikaron worden de soldaten van Tsahal, het Israëlische leger, herdacht die hun leven gaven om Israël te verdedigen. In Israël worden de graven van deze militairen bezocht. Jom Hazikaron valt op de dag voor Jom Ha’atsmaoet.

 

Jom Ha'atsmaoet – 15 april 2021

Jom Ha'atsmaoet is de Onafhankelijkheidsdag van Israël. Die dag wordt niet alleen in Israël gevierd, maar ook door joden in andere landen. Bijvoorbeeld met een gezellige bijeenkomst met Israëlisch eten en dansen. Het is een leuke gewoonte om op Jom Ha'atsmaoet blauw met witte kleding te dragen, de kleuren van de Israëlische vlag.

 

Pesach Sjenie – 26 april 2021

Pesach Sjenie is misschien wel de meest onbekende dag van de joodse kalender. Het betekent 'tweede Pesach' , de datum valt precies een maand na Pesach. Toen het beet hamikdasj, de Tempel, nog bestond kregen degenen voor wie het onmogelijk was om op de avond van Pesach (15 niesan) het Pesachoffer te brengen, de gelegenheid om dat op 15 Ijar alsnog te doen. Ter herinnering hieraan hebben sommige mensen de gewoonte om op Pesach Sjenie matzes te eten.

 

Lag Ba'Omer – 30 april 2021

Lag is geen echt woord, maar een getal, namelijk 33. Lag Ba'Omer betekent de 33e dag van de omer. Op Lag Ba'Omer was de epidemie onder de leerlingen van Rabbi Akiva voorbij. Op Lag Ba'Omer is de treurtijd even opgeheven - veel bruidsparen trouwen op deze bijzondere dag.

In Israël zie je 's-avonds grote kampvuren. Veel mensen bezoeken de graven van beroemde rabbijnen. Heel populair is Meron, de plaats waar onder andere Rabbi Shimon Bar Jochai begraven is.

 

Jom Jeroesjalajiem – 10 mei 2021

Op Jom Jeroesjalajiem denken we aan wat er tijdens de Zesdaagse Oorlog (juni 1967) is gebeurd. Het Israëlische leger veroverde toen de Oude Stad van Jeruzalem, die sinds 1948 onder Jordanië viel. Sinds de Zesdaagse Oorlog is het voor joden weer mogelijk om naar de Oude Stad en de Kotel, de Klaagmuur, te gaan. In Israël komen mensen uit het hele land op die dag naar Jeruzalem toe.

 

Sjelosjet Jemee Hagbala – 14, 15 en 16 mei 2021

De laatste drie dagen van de omer bereiden we ons voor op Sjavoe'ot. De droevige kant van de Omertijd is in die dagen al voorbij. De Sjelosjet Jemee Hagbala herinneren ons aan de drie dagen, waarop het joodse volk zich bij de berg Sinai voorbereidde op het ontvangen van de Tora.


Meer over de Omer

Wat is de Omertijd?

Korenschoof

De Omertelling

knutsels

spelletjes