OggiOggi logo

Het verhaal van Pesach

filmpje

PDF verhaal


Slaven in Egypte

Pesach herinnert aan de uittocht uit Egypte onder leiding van Mosjé, Mozes. Want lang geleden waren joden slaven. De farao liet ze de hele dag hard werken onder de brandende zon: ze moesten stenen maken en daarmee twee steden bouwen. Maar het werd allemaal nog veel erger. De farao opdracht om alle pasgeboren jongetjes in de rivier de Nijl te gooien.


Mosjé

Natuurlijk probeerden ouders hun zoontjes te verstoppen. Een moeder legde haar kindje in een mandje, dat ze tussen het riet aan de oever van de rivier zette. Het mandje dreef weg op het water, en werd gevonden door de dochter van de farao. Die had medelijden met het jongetje en nam hem mee naar het paleis. Ze noemde hem Mosjé (Mozes), dat betekent: ik heb hem uit het water gehaald.

Toen Mosjé groot geworden was woonde hij een tijd in de woestijn. Op een keer zag hij daar iets heel vreemds. Er stond een struik in brand. Mosjé zag de vlammen en de rook, maar de struik zelf verbrandde niet. Ineens hoorde hij de stem van God: Mosjé, ga terug naar Egypte en zeg tegen de farao dat hij het joodse volk moet laten gaan!


De tien plagen

Mosjé ging naar de farao toe en vertelde hem dat hij het joodse volk moest laten gaan. En dat als hij dat niet zou doen, er verschrikkelijke dingen in Egypte zouden gebeuren. Maar de farao wilde niet luisteren. Toen kwamen er 10 plagen over Egypte:

Bloed, kikkers, kriebelbeestjes, wilde dieren, veepest, huiduitslag, hagel, sprinkhanen, duisternis, en sterfte van de eerstgeborenen.


De uittocht: weg uit Egypte!

Na de tiende plaag luisterde de farao, en eindelijk besloot hij om de slaven vrij te laten. De joden moesten zo snel uit Egypte vertrekken dat er niet eens tijd was om het deeg voor het brood te laten rijzen. Toen bakten ze er maar platte, ongerezen broden van: matzes.

De farao kreeg spijt en stuurde het Egyptische leger met 600 strijdwagens achter ze aan. Alle mensen waren heel bang: achter hen waren de Egyptenaren, en voor hen het water van de Rietzee. Maar Mosjé hield zijn staf boven het water en er gebeurde een wonder: de wind blies het water weg en er kwam een pad dwars door de zee. Daarover liep het joodse volk naar de overkant. Eindelijk waren ze geen slaven meer, maar vrije mensen, op weg naar hun eigen land.


Meer over Pesach:

Wat is Pesach?

Hoera, het wordt Pesach!

Geen brood maar matzes

Het verhaal van Pesach

De Seiderschotel

Seideravond

Ma Nisjtanna

Knutsels

Spelletjes

Liedjes