OggiOggi logo

Zeven bijzondere soorten 


Een land van tarwe en gerst, wijnstokken, vijgen en granaatappels, een land van olijven en van (dadel)honing (Devariem8:8).

Dit zijn de שבעת המינים, sjivat haminiem, de zeven bijzondere soorten bomen en planten die bij het land Israël horen. Iedere soort is tegelijk een symbool voor iets goeds.

 

TARWE chita  חיטה

Tarwe is de bekendste graansoort. Veel voedsel is van of met tarwemeel gemaakt, bijvoorbeeld brood, koekjes of pasta. Tarwekorrels blijven goed, je kunt ze heel lang bewaren. Vroeger deden mensen dat ook. Iedereen had wel een voorraadje tarwe in huis. In een jaar waarin de oogst mislukte, was er daarom toch te eten. Tarwe is een symbool voor voldoende voedsel voor de mensen.

 

GERST se'ora  שעורה

Gerst is een graansoort, net als tarwe. Het werd vooral gebruikt als veevoer. Gerst is het eerste graan dat rijp is, in Israël is dat al rond Pesach. Gerst is een symbool voor voldoende te eten voor het vee en de andere dieren.

 

DRUIVEN - gefen גפן

Druivensap of wijn wordt gebruikt bij bijzondere momenten in ons leven: op sjabbat en jomtov, maar ook bij een choepa (joods huwelijk).  Druivenplanten (wijnstokken) zijn een symbool van simches, de mooie, blijde gebeurtenissen in een mensenleven.

 

VIJG te’ena תאנה

Een vijgenboom heeft onrijpe en rijpe vruchten tegelijk. Je kunt dat zien aan de kleur: onrijpe vijgen zijn groen, daarna worden ze lila en als ze rijp zijn heel donkerpaars, bijna zwart. Zo kun je maandenlang iedere dag een paar rijpe vijgen van de boom plukken. Vijgen zijn een symbool van welvaart en tevredenheid.

 

GRANAATAPPEL - rimon רימון

Granaatappelbomen hebben prachtige, rode bloemen. Ook de vruchten zelf zijn heel mooi van vorm. Al heel vroeg hebben mensen vaasjes, potten en sieraden gemaakt in de vorm van granaatappels. Ook in het Beet Hamikdasj, de Tempel, werden granaatappels als versiering gebruikt. De granaatappel is een symbool van gezondheid en schoonheid.

 

OLIJF zajiet  זית

Olijfbomen hebben veel tijd nodig om te groeien en vruchten te krijgen. Ze kunnen wel een paar honderd jaar oud worden. Omdat zulke oude olijfbomen lang de tijd hebben gekregen om rustig te kunnen groeien, zijn ze een symbool van vrede.

 

DADELHONING - devasj דבש

Dadelpalmen hebben geen zijtakken: ze groeien direct naar de hemel toe. Alle onderdelen van een palm zijn goed, je kunt de bladeren nemen als dakbedekking, de vruchten om van te eten, van de vezels op de stam kan touw worden gemaakt. Zelfs de pitten van de vruchten zijn bruikbaar als brandstof. Dadelpalmen zijn een symbool van rechtvaardige mensen. Hun hart is rechtstreeks naar de hemel gericht, net als een dadelpalm, en alles aan ze is goed.


Meer over Toe Bisjvat

Wat is Toe Bisjvat?

Hoera, de bomen zijn jarig!

knutsels

spelletjes

liedjes