OggiOggi logo


Feest van Tarwe en Tora


Joodse feesten hebben soms meerdere namen. Sjavoe'ot is de kampioen, daar zijn wel vijf verschillende namen voor. Elke naam vertelt iets anders over het feest.

 

Sjavoe’ot - שבועות

Deze naam betekent weken. Denk maar aan Sjavoea tov, een goede week! Deze naam komt uit de Tora (Devariem 16 pesoekiem 9 en 10: 'Zeven weken moet je tellen .... en daarna vier je het Sjavoe'otfeest,...'. Sjavoe'ot valt 49 dagen na Pesach. Deze periode van zeven weken tussen Pesach en Sjavoe'ot heet de Omertijd.

 

Chag Habikoeriem – חג הביקורים

Ook deze naam komt uit de Tora: Bemidbar 28 pasoek 26. Bikoeriem zijn de eerstelingen (wat het eerst rijp is) van de zeven bijzondere plantensoorten van het land Israėl: Tarwe, Gerst, Druiven, Vijgen, Granaatappels, Olijven en Dadels. Ze werden in de tijd tussen Sjavoe'ot en Chanoeka in een feestelijke optocht naar Jeruzalem gebracht, om God te danken voor de oogst.

 

Chag Hakatsier – חג הקציר

Deze naam betekent oogstfeest Sjavoe'ot is in Israėl de tijd van de tarwe oogst. Vroeger werd er dan in de tempel een meeloffer gebracht van twee broden, gebakken met meel van de nieuwe tarwe. Ook deze naam komt uit de Tora: Sjemot 23 pasoek 16.

 

Atseret - עצרת

Atsèret betekent afsluiting. Sjavoe'ot is de feestelijke afsluiting van Pesach. Want deze twee feestdagen horen bij elkaar. Met Pesach vieren we de Uittocht uit Egypte en de geboorte van het joodse volk. En Sjavoe'ot herinnert ons aan het ontvangen van de Tora en het ontstaan van de joodse godsdienst.

 

Zeman Matan Torateenoe – זמן מתן תורתנו

Deze naam, die tijdstip van het geven van onze Tora betekent, is door de joodse geleerden aan Sjavoe'ot gegeven. De datum waarop dat gebeurde staat niet letterlijk in de Tora. Aan de hand van Sjemot 19 wordt afgeleid dit dit op 6 siewan is gebeurd. En dat is 7 weken na Pesach, op Sjavoe'ot.


Meer over Sjavoe'ot

Wat is Sjavoe'ot?

Bliksem, bloemen en blintzes

Het verhaal van Roeth

Knutsels

Spelletjes

Liedjes